vrije sector

Vrije sector huurwoningen zijn huurwoningen met een huurprijs hoger dan € 752,33 (kale huur, dus excl. Servicekosten) per maand. Woningbouwverenigingen zijn vrij in de toewijzing van deze woningen. Een huisvestingsvergunning is niet nodig. Een vrije sector woning is vaak direct beschikbaar, maar u heeft bij het huren van deze woningen geen recht op huurtoeslag.

Klik hier voor het aanbod van vrije sector woningen.

Veel gevraagd over vrije sector

Wat zijn vrije sector woningen?

Vrije sector woningen hebben een huurprijs boven € 752,33 (kale huur, dus excl. Servicekosten). ​Voor deze woningen krijgt u geen huurtoeslag.

Hoe kom ik voor een vrije sector woning in aanmerking?

Alle vrije sector woningen die beschikbaar zijn vindt u op onze website

Om in aanmerking te kunnen komen voor een vrije sector woning, moet u aan de volgende eisen voldoen:

  • Uw bruto maandinkomen moet minimaal 4 x de netto huurprijs zijn. Vakantiegeld en een eventuele 13e maand mag u ook meerekenen. Heeft u een partner met een eigen inkomen? Dan mag u dit inkomen voor 100% meetellen. Ontvangt u alimentatie dan mag bij de inkomenstoets de partneralimentatie meetellen bij het bruto maandinkomen, maar de kinderalimentatie niet. Wij kijken ook naar de stabiliteit van het inkomen. Bij zelfstandig ondernemerschap vragen we u aan te tonen over minimaal twee jaar dat de netto-winst uit onderneming voldoende was om tot het verzamelinkomen te komen. En als het tweede inkomen van de partner uit WW, WIA of een andere uitkering afkomstig is dan telt dit alleen mee als de uitkering nog minimaal 1 jaar loopt. Dit moet u aan kunnen tonen met een toekenningsbesluit
  • Personen die niet voldoen aan de inkomenseis, maar wel over voldoende financiële middelen beschikken, kunnen ook in aanmerking komen voor een vrije sector woning. Om beter aan de inkomenseis te voldoen, is het toegestaan om 10% van het eigen vermogen bij het verzamelinkomen te tellen. Kennemer Wonen beoordeelt uw situatie vervolgens en bepaalt of u in aanmerking komt. Er moet indien van toepassing een bewijs zijn van de verkoop van de woning. Wij verhuren geen vrije sectorwoningen aan studenten met studiefinanciering of met garantstellingen van derden.
  • Wilt u samen huren? Er kunnen 2 huurders op een huurovereenkomst staan. U moet wel aantonen of aannemelijk maken dat u partners bent en duurzaam samen een huishouding voert of gaat voeren. U hoeft niet getrouwd te zijn
  • Er mag in uw huidige woonsituatie geen sprake zijn van overlast of betalingsproblemen.

Wilt u reageren op een specifieke vrije sector woning?

Heeft u een vrije sector woning van Kennemer Wonen gezien op onze website waar u interesse in heeft?

En voldoet u aan de volgende eisen voor het huren van een vrije sector woning?

  • Uw bruto maandinkomen moet minimaal 4 x de netto huurprijs zijn. Vakantiegeld en een eventuele 13e maand mag u ook meerekenen. Heeft u een partner met een eigen inkomen? Dan mag u dit inkomen voor 100% meetellen. Ontvangt u alimentatie dan mag bij de inkomenstoets de partneralimentatie meetellen bij het bruto maandinkomen, maar de kinderalimentatie niet. Wij kijken ook naar de stabiliteit van het inkomen. Bij zelfstandig ondernemerschap vragen we u aan te tonen over minimaal twee jaar dat de netto-winst uit onderneming voldoende was om tot het verzamelinkomen te komen. En als het tweede inkomen van de partner uit WW, WIA of een andere uitkering afkomstig is dan telt dit alleen mee als de uitkering nog minimaal 1 jaar loopt. Dit moet u aan kunnen tonen met een toekenningsbesluit.
  • Personen die niet voldoen aan de inkomenseis, maar wel over voldoende financiële middelen beschikken, kunnen ook in aanmerking komen voor een vrije sector woning. Om beter aan de inkomenseis te voldoen, is het toegestaan om 10% van het eigen vermogen bij het verzamelinkomen te tellen. Kennemer Wonen beoordeelt uw situatie vervolgens en bepaalt of u in aanmerking komt. Er moet indien van toepassing een bewijs zijn van de verkoop van de woning. Wij verhuren geen vrije sectorwoningen aan studenten met studiefinanciering of met garantstellingen van derden.
  • Wilt u samen huren? Er kunnen 2 huurders op een huurovereenkomst staan. U moet wel aantonen of aannemelijk maken dat u partners bent en duurzaam samen een huishouding voert of gaat voeren. U hoeft niet getrouwd te zijn.
  • Er mag in uw huidige woonsituatie geen sprake zijn van overlast of betalingsproblemen.

 

Dan kunt u rechtstreeks uw interesse aan ons kenbaar maken via het volgende reactieformulier.

 

 

Wat is de opzegtermijn van een vrije sector woning?

U krijgt eerst een halfjaar-contract. Gedurende dit half jaar kunt u de huur niet opzeggen.
Daarna gaat het contract stilzwijgend over in een contract met de reguliere opzegtermijn van een maand.

Ik heb een vrije sector (geliberaliseerde) woning. Kan ik dan ook bij de Huurcommissie terecht?

De Huurcommissie kan alleen in de eerste zes maanden van uw huurcontract de huurprijs en de staat van het onderhoud van de woning voor u controleren. Dit heet een toets aanvangshuurprijs. Meer informatie kunt u lezen op de website van de huurcommissie.