Grip op de energiekosten

Door de gestegen energieprijzen kan uw energierekening heel hoog zijn. Wij willen u hier graag mee helpen. Daarom geven we u op deze pagina tips over wat u zelf kunt doen, wat Kennemer Wonen doet, wat uw gemeente doet en wat de overheid doet.

Hulp bij de hoge energieprijzen

Wat kunt u zelf doen?

Tips om energie te besparen

Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. Hieronder vindt u handige tips over wat u kunt doen om energie te besparen.

Bekijk onze tips om energie te besparen

Ook op de website van Milieucentraal en Zet ook de knop om staan veel manieren beschreven om zuiniger met energie om te gaan.

Ventilatie

Het is belangrijk om uw woning goed te ventileren, ook in de winter. In elke woning zit veel onzichtbaar vocht. Door te ventileren wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd en vervangen door verse en drogere lucht. Droge lucht verwarmen kost minder energie. Het loont dus om te ventileren.

Bekijk onze tips over ventilatie

Wat doet Kennemer Wonen?

Verduurzaming

Kennemer Wonen zet zich al jaren in voor duurzaam wonen. Zo hebben wij het grootste deel van ons bezit inmiddels voorzien van zonnepanelen, hebben we al veel woningen mogen isoleren en zijn onze nieuw te bouwen woningen zo veel mogelijk energieneutraal. Ook gaan wij de komende jaren door met het isoleren van onze bestaande woningen.

Zonnepanelen

Wij willen onze huurders laten wonen tegen zo laag mogelijke woonlasten. Ook willen we bijdragen aan een beter milieu. Het aanbieden van zonnepanelen op onze woningen is één van deze maatregelen. Met zonnepanelen op uw dak kunt u op een milieuvriendelijke en voordelige manier uw eigen stroom opwekken. Dat is goed voor het milieu én uw eigen portemonnee. Inmiddels heeft 87% van onze woningvoorraad zonnepanelen op het dak. 

Lees meer over zonnepanelen

Isolatie op verzoek

Kennemer Wonen biedt haar huurders de mogelijkheid hun woning gratis te isoleren. U betaalt dus geen huurverhoging. Het isoleren van een woning zorgt wel voor een forse besparing op uw energierekening. Een aanvraag voor energiebesparende maatregelen (o.a. isolatie) kan worden aangevraagd door huurders van een eengezinswoning van vòòr 2000.

Met dak- en bodemisolatie zorgen wij ervoor dat u thuis energie kunt besparen. In het kort kunt u stellen dat isolatie vooral voordelen heeft. Natuurlijk is er wat overlast maar uiteindelijk gaan uw portemonnee en uw comfort er op vooruit. Een derde voordeel is dat het milieu minder belast wordt.

Lees meer over Energiebesparende Maatregelen (o.a. isolatie)

Wat doet uw gemeente?

Regelingen van de gemeenten

Veel mensen in Nederland hebben moeite met geld. En dat is vaak niet nodig. Er zijn heel veel regelingen en toeslagen waarmee  geld bespaard kan worden. Het aantal regelingen is veel. En het is ingewikkeld geworden: waar heeft wie recht op en hoe vraag je dat aan?

Misschien heeft u recht op bepaalde bijdragen of toeslagen. Kennemer Wonen denkt graag met u mee. Weten of u kunt besparen? Kijk op Meer te besteden (met de VoorzieningenWijzer).

Energiecoaches

Een aantal gemeenten biedt een gratis energiecoach of energie klusteam aan.

Woont u in de gemeente Alkmaar?  Kijk voor meer informatie op Energie besparen - Gemeente Alkmaar.

In gemeente Castricum kunt u terecht bij Stichting welzijn. Meer informatie vindt u via Klimaatplein - Gemeente Castricum

In gemeente Heiloo kunt u terecht bij de Energieklussers van Het Trefpunt. Meer informatie vindt u via Klimaatplein - Gemeente Heiloo

In gemeente Bergen kunt u terecht bij Stichting Welzijn. Meer informatie vindt u via Energie klusteam | Klimaatplein Bergen

In gemeente Uitgeest kunt gratis advies krijgen via Energiecoöperatie DUEC. Via deze Energie klusteam | Klimaatplein Uitgeest vindt u informatie over wat DUEC voor u kan doen.

Wat doet de overheid?

Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt mensen om energieschulden te voorkomen.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie 2025 geldt ook voor mensen die in een appartement met een blokaansluiting wonen. 

Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds krijgen voor een periode van zes maanden. De steun kan worden aangevraagd op de website . Hier kunt u via de Noodfonds-check bekijken of u in aanmerking komt voor de steun. Nadat u deze check heeft gedaan, krijgt u instructies om de aanvraag te starten.

Lees meer over het Tijdelijk Noodfonds Energie

Heeft u zorgen over uw woonlasten?

Betalingsregeling

Lukt het u niet om uw huur  op tijd te betalen? Laat het ons dan zo spoedig mogelijk weten. Samen gaan we kijken naar een oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een betalingsregeling. U betaalt de huur dan in termijnen.

Lees meer over betalingsregelingen

Regelingen van de gemeenten

Ook uw gemeente kan helpen. Voor hulp bij geldzorgen kunt u bij het Sociaal Team van uw gemeente terecht.

U vindt de informatie en alle contactgegevens op de volgende websites: 

Voor gemeente Uitgeest: Sociaal Team gemeente Uitgeest. 

Voor gemeente Bergen: Sociaal Team gemeente Bergen.  

Voor gemeente Castricum: Sociaal Team gemeente Castricum.  

Voor gemeente Heiloo: Sociaal team gemeente Heiloo.  

Voor gemeente Alkmaar: Zaffier  

Meer weten over regelingen van de gemeente? Kijk op Kennemer Wonen dat geldt voor mij.

Jaarrekening energieleverancier

Ondanks de financiële tegemoetkoming van het Tijdelijk Noodfonds Energie kan het zijn dat uw rekening nog hoger is dan u kunt betalen.

Hoe verleidelijk het ook is: verlaag uw maandbedrag niet! U bouwt zo een buffer op om de gestegen energieprijzen op uw jaarafrekening te compenseren.

Verwacht u betalingsproblemen? Neem dan op tijd contact op met uw energieleverancier om samen naar een oplossing te zoeken.