Een lot uit de loterij

Een lot uit de loterij. Dat is het nieuwe huurappartement van Annemarie letterlijk. Na lang zoeken heeft ze eindelijk voor zichzelf en haar twee kinderen weer een vast adres, dankzij het lotingsysteem van SVNK.

Het is voor Annemarie nog nauwelijks te bevatten dat het lot haar een betaalbare huurwoning heeft gegeven. En dat nog wel in haar geboortedorp Heiloo. “Een woning kopen is onmogelijk tegenwoordig en met de lange wachttijden voor een sociale huurwoning zou het voor mij nog vele jaren duren voordat ik daarvoor in aanmerking zou komen. Met veel geluk heb ik particulier een woning kunnen huren, maar dat was ontzettend duur. Ik heb het afgelopen jaar elk dubbeltje drie keer moeten omdraaien.”

Alarm gezet
Tijdens haar zoektocht had Annemarie zich ingeschreven bij verschillende corporaties. Bij SVNK (Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland) leerde ze van het bestaan van de loterijwoningen. “Elke maandagavond om vijf minuten voor zeven ging het alarm op mijn mobiele telefoon. Het teken om in te loggen op de website om mee te kunnen doen aan de loting, in de hoop dat het kwartje mijn kant op zou vallen.’’ Na verschillende keren te zijn uitgeloot, stond op een avond ineens een prachtig appartement met drie slaapkamers in Heiloo op haar scherm. Perfect voor haar en haar twee kinderen.

Weer ademhalen
Nooit had ze durven dromen dat ze ingeloot zou worden, vertelt ze emotioneel. “Deze woning betekent alles voor me. Ik kan weer ademhalen. Het betekent weer een betaalbaar dak boven mijn hoofd. En dan ben ik ook nog eens terug op mijn oude nest, dicht bij mijn familie en vrienden. Mijn kinderen vinden het heerlijk om bij oma in de buurt te wonen. En nu ik geen geldzorgen meer heb, kunnen we weer spontaan leuke dingen doen, zoals een ijsje halen bij de ijssalon.’’

Eerlijke kans
De loterij vindt Annemarie een uitkomst. ,,Ik vind het een fantastisch systeem. Het biedt iedereen een eerlijke kans. De medewerkers van Kennemer Wonen zijn ook zo hartelijk. Het voelt als thuiskomen. Ik weet niet waaraan ik het heb verdiend, maar ik ben er superblij mee. Ik hoop echt dat ik hier nog jarenlang kan blijven wonen. Ik heb mijn veilige haven gevonden en gooi hier mijn anker uit.’’

Hoe werkt het?
Elke maandagavond staat van 19.00 tot 21.00 uur een loterijwoning op de website van SVNK (afhankelijk van het aanbod). Na deze twee uur zet de computer alle reacties van woningzoekenden in willekeurige volgorde. Wie op nummer 1 staat, krijgt de woning aangeboden.

Hoe werkt het loten van een woning? Kijk op www.svnk.nl