Kennemer Wonen gaat ook in 2023 door met verduurzaming van woningen

Ook in 2023 gaat Kennemer Wonen door met het verduurzamen van woningen voor haar huurders. Begin dit jaar worden woningen aan het Jacob Scholplantsoen in Egmond aan Zee en de Nicolaas Beetsweg in Heiloo verduurzaamd. Kennemer Wonen werkt hiervoor samen met de verduurzamingspartners NHDA en Constructif. De verduurzaming zorgt voor CO2-reductie, minder woonlasten en meer wooncomfort voor de bewoners.

Plan verduurzaming 2022-2025

De 2 projecten zijn onderdeel van een groot project van 1.100 huurwoningen die Kennemer Wonen in de periode 2022-2025 verduurzaamt. Hiermee behoort Kennemer Wonen tot de koplopers van corporaties als het om duurzaamheid gaat. Kennemer Wonen staat net als vele andere woningcorporaties voor een enorme uitdaging om haar woningbezit klaar te maken voor de toekomst. In het koersplan “Een thuis maken we samen” heeft de wooncorporatie de ambitie benoemd om in 2030, 5.000 woningen gereed te hebben voor de warmtetransitie en 2.000 woningen volledig van het gas af te halen.

“We willen woonlasten beperken en met C02-reductie een bijdrage leveren aan de noodzakelijke energietransitie. We zijn hierin al een heel eind op weg. “, zegt Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen.  “Met de verduurzaming van onze woningen krijgen  bewoners meer wooncomfort. In combinatie met het plaatsen van zonnepanelen voorkomen we dat de woonlasten van onze huurders te hoog worden, wat heel belangrijk is met de huidige energieprijzen.”

Werkzaamheden Egmond aan Zee

In Egmond aan Zee verduurzaamt NHDA 68 woningen, gebouwd in de jaren ’60. NHDA is een Noord-Hollands samenwerkingsverband van C. Borst Bouw, ToekomstGroep en Kesselaar & Zn. Bij dit project worden de bestaande buitenkozijnen vervangen voor nieuwe kunststof kozijnen met HR++ beglazing en ventilatieroosters. Ook het dak en de begane grondvloeren worden geïsoleerd. Installatietechnisch wordt er een nieuwe mechanische ventilatie aangebracht en voorzieningen om over te kunnen gaan op elektrisch koken.

Ferry van Wilgenburg, bestuurder van NHDA: “We zijn trots dat we samen met Kennemer Wonen de bestaande woningen kunnen verduurzamen. We gaan hierbij voor een slim, milieuvriendelijk en gezond bouwproces. Door onze kennis, expertise en individuele ervaringen te bundelen zorgen we er samen voor dat er op een betaalbare en eerlijke manier wordt verduurzaamd. “

Op de foto: (v.l.n.r.) Ferry van Wilgenburg, bestuurder van NHDA; Krista Walter, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen, Robert Huisman, Wijkconsultent en Robin den Das, projectleider vastgoed en duurzaamheid bij Kennemer Wonen bij het bouwbord aan het Jacob Scholplantsoen in Egmond aan Zee.

Werkzaamheden Heiloo

In Heiloo gaat het om een project van 19 woningen.  Bij deze woningen worden de dakpannen vernieuwd en nieuwe zolderisolatie en zonnepanelen aangebracht. Bij de buitenkozijnen worden alle draaiende delen zoals draairamen en deuren vernieuwd en ook voorzien van HR++ beglazing. Installatietechnisch wordt er een nieuwe CO2-gestuurde mechanische ventilatie aangebracht en voorzieningen om over te kunnen gaan op elektrisch koken.

“We zorgen dat we de werkzaamheden zodanig uitvoeren dat de bewoners hier zo min mogelijk hinder ervaren.”, zegt Niels Akkermans van Constructif. “Wij hebben veel ervaring met renovaties en verduurzaming. Onze medewerkers zijn getraind op gastvrijheid en hartelijkheid om het renovatieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen, waardoor de bewoners snel kunnen wonen in een duurzame, comfortabele woning.”

Op de foto  (v.l.n.r.) Henk Verweij en Arjen van Beek van Constructif, Krista Walter en Robin den Das van Kennemer Wonen, Niels Akkermans van Constructif en Robert Huisman van Kennemer Wonen bij de werkzaamheden aan de Nicolaas Beetsweg in Heiloo.

De werkzaamheden van beide projecten zullen na de zomer van 2023 afgerond zijn.

Samenwerking belangrijk

De verduurzamingsopgave van sociale huurwoningen is gigantisch. Daarom is samenwerking bij deze opgave belangrijk. NHDA, Constructif en Kennemer Wonen overleggen geregeld samen over de aanpak van verduurzaming. Hierbij wordt kennis en ervaring gedeeld. Zo kunnen bewezen maatregelen in de woningen worden toegepast, zodat de woningen klaar zijn om in 2030 van het gas af te gaan.