Twaalf uiterst duurzame huurwoningen Verspyckweg in Bergen aan Zee bezegeld met plaquette

Ruim een jaar geleden heeft Kennemer Wonen twaalf uiterst duurzame en toekomstbestendige woningen opgeleverd aan de Verspyckweg in Bergen aan Zee. Omdat de bouw van deze twaalf woningen de éérste energieneutrale woningen van Kennemer Wonen zijn, verdient dit project een officieel tintje. Vrijdag 21 mei jl. plaatsten directeur-bestuurder Krista Walter van Kennemer Wonen & wethouder Klaas Valkering van de gemeente Bergen een plaquette in de uitsparing van de gevel om deze mijlpaal blijvend vast te leggen.

Wethouder Klaas Valkering is blij met twaalf nieuwe huurwoningen. “Het college van Bergen zet in op de realisatie van meer huurwoningen in onze gemeente. Die zijn hard nodig, want zonder nieuwbouw krimpt onze gemeente en moeten voorzieningen als scholen en huisartsen op termijn sluiten. Dit is weer een stapje richting het resultaat van meer rust op de Bergense woningmarkt.”

Duurzaam en toekomstbestendig
De woningen zijn zeer duurzaam en toekomstbestendig gebouwd door aannemer Ouwehand Bouw Katwijk. Een woning aan de Verspyckweg wekt minimaal de energie op die nodig is om de woning te verwarmen en te voorzien van elektra voor huishoudelijk gebruik. Ook wel een nul-op-de-meter (NOM) woning genoemd. Er zijn slimme installaties geplaatst, waarmee energie wordt opgewekt vanuit natuurlijke bronnen. Op de daken liggen zonnepanelen en de woning is voorzien van een lucht-water-warmtepomp en extra dik isolatieglas. De woningen hebben uiteraard geen gasaansluiting. Gelet op de toekomstbestendigheid, voldoen de woningen aan de eisen voor (rollator)toegankelijkheid.

Ervaringen bewoners
Lenie Ouwehand en Sabine van Erp wonen sinds een jaar in de woning in Bergen aan Zee. Zij ervaren dat de woning zeer comfortabel is. Lenie Ouwehand: “We doen echt ons best om inderdaad nul op de meter te bereiken. Daarbij krijgen we goede begeleiding van het bedrijf Watch-E. Je moet het principe namelijk leren begrijpen en anders gaan denken. Het huis is een gesloten systeem. Dat betekent dat je de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht houdt. Ook in de zomer. Dat klinkt gek, maar door het ventilatiesysteem is het helemaal niet benauwd. Het voelt gewoon lekker fris in huis. Je leert ook de meeste stroom overdag te gebruiken. Als de zon schijnt, zetten we de wasmachine en de vaatwasser aan. In een speciale app kunnen we het stroomverbruik zelfs per uur bijhouden. Dat maakt het heel inzichtelijk. We vergelijken ook onderling met de buren en leren van elkaar. Als je het eenmaal doorhebt, kost het helemaal geen moeite.’’

Geld terug
Aan het einde van het eerste jaar hebben Lenie en Sabine meer energie opgewekt dan ze zelf hadden verbruikt. Dus hoefden ze geen energierekening te betalen. Sterker nog, ze kregen zelfs een bedrag terug voor het overschot aan energie dat ze hebben terug geleverd aan het stroomnet. Dit geldt niet alleen Lenie en Sabine, maar voor alle bewoners aan de Verspyckweg. Sabine van Erp: “En we hebben onszelf niets hoeven ontzeggen. Het is gewoon heel leuk om te doen.”

Duurzaamheid en tevreden huurders
“Het is fijn om te merken dat onze huurders van deze woningen duurzaamheid zo hebben omarmd. Dit project in Bergen aan Zee heeft voor ons de toon gezet voor het bouwen van duurzame woningen. Inmiddels is duurzaamheid vrijwel de norm, maar bij het bouwen van deze woningen aan de Verspyckweg, was dat nog niet zo vanzelfsprekend. Met het plaatsen van deze plaquette vandaag, willen wij dat graag benadrukken samen met de wethouder en onze huurders,” sluit Krista Walter af.