Eenmalige huurverlaging in 2021 - Komt u in aanmerking?

In 2021 hebben huurders van corporaties met in verhouding een hoge huur en een laag inkomen recht op een eenmalige huurverlaging. Als u in aanmerking komt voor deze eenmalige huurverlaging, dan krijgt u van ons in maart 2021 bericht. U hoeft daar niets voor te doen.

Kom ik in aanmerking voor huurverlaging?
Of u in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging in 2021 hangt af van: de hoogte van uw huur, uw inkomen en de samenstelling van uw huishouden. Deze gegevens ontvangen wij van de belastingdienst. De huurverlaging geldt alleen voor huurders van een sociale huurwoning bij een woningcorporatie. Voldoet u aan de voorwaarden, dan krijgt u in maart 2021 automatisch bericht van ons. Is uw netto huur lager dan €633,25? Dan komt u niet in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging. In de afbeelding hieronder ziet u wat de voorwaarden zijn in verschillende situaties.Denkt u dat u aan alle voorwaarden voldoet, maar krijgt u geen bericht van ons?
De Belastingdienst kijkt naar het inkomen dat u had in 2019. Indien uw inkomen in 2020 is gedaald komt u mogelijk toch in aanmerking voor huurverlaging. Uw inkomen moet dan minimaal zes maanden lang lager zijn dan de geldende inkomensgrens. In dat geval kunt u de huurverlaging zelf aanvragen. Op onze website komt in april te staan hoe u dit moet doen.

Hoeveel wordt de huur verlaagd?
Dat hangt af van de hoogte van uw huur. De huur wordt verlaagd tot net onder de aftoppingsgrens die geldt voor uw type huishouden. De aftoppingsgrens is een begrip uit de huurtoeslag. Als uw huurprijs hoger is dan deze grens, wordt uw huurtoeslag ‘afgetopt’ ofwel verlaagd. Deze verschilt per type huishouden. Is uw huur veel hoger dan deze aftoppingsgrens, dan krijgt u een forse huurverlaging. Ligt uw huur maar een paar euro boven de aftoppingsgrens, dan gaat het om een kleine huurverlaging..