energielabel

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Een woning met een A label is het meest energiezuinig. Dit houdt in dat de woning goed is geïsoleerd en weinig CO2 uitstoot. Een woning met een G label is het minst energiezuinig. Sinds 2008 hebben woningen een energielabel.

Veel gevraagd over energielabel

Hoe zorgt Kennemer Wonen ervoor dat het energielabel van mijn woning klopt?

Algemeen

Kennemer Wonen  heeft 2 onafhankelijk en gecertificeerde opnamebureaus als samenwerkingspartner die de woningen na uitvoering van Duurzaamheidswerkzaamheden opnieuw opnemen en het label verwerken in ons systeem. Ook deze bureaus staan onder controle bij een landelijke audit-commissie en worden dan ook meerdere keren per jaar getoetst. Wanneer het gemaakte label niet klopt, dat zij hebben opgenomen dan kunnen ze bij meerdere afwijkingen in steekproeven hun licentie kwijtraken en mogen dan hun werk niet meer uitvoeren.

Wat kost het om een energielabel of energie-index op te vragen?

Algemeen

Het opvragen van uw energielabel of energie-index is gratis op te vragen via deze website.

Ik ben op zoek naar een andere huurwoning. Kan ik zien wat het energielabel of de energie-index van een woning is voordat ik erop reageer?

Algemeen

In de advertentietekst van de woning kunt u precies zien welk energielabel of energie-index de woning heeft.

Wat staat er op het energielabel?

Algemeen

Het energielabel is een rapport van enkele pagina's. Daarin staan de volgende zaken:

  • welk energielabel het huis heeft gekregen;
  • de eigenschappen van de woning;
  • de gegevens van de adviseur die het energielabel heeft afgegeven.

Wat houden de klassen op het energielabel in?

Algemeen

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Heeft een energielabel invloed op de huurprijs?

Algemeen

Ja, bij aangaan van het huurcontract wordt de huurprijs gebaseerd op de woningwaardering van de woning. Het energielabel, of energie-index, maakt onderdeel uit van de woningwaardering.

Daarmee bepaalt de energie-index mede wat de maximale huurprijs van de woning is.
Van de maximale huurprijs wordt vervolgens de streefhuur bij nieuwe verhuring afgeleid.

Hoe komt het dat een energielabel wat tot 2021 is afgegeven anders kan zijn dan een label wat na 2021 is afgegeven?

Algemeen

In 2021 is de normering gewijzigd. In de nieuwe normering kijkt het opnamebureau naar de warmtevraag van een woning gecombineerd met verliesoppervlakte van gevels en vloeren.

Een woning boven een garagebox krijgt tegenwoordig bijvoorbeeld een slechter label omdat de vloer niet geïsoleerd is.  Voor 2021 werd hier niet naar gekeken. Hetzelfde geld voor hoekwoningen en/of hoekappartementen die veel verliesoppervlakte hebben. Verder telde voor 2021 bijvoorbeeld zonnepanelen heel gunstig mee voor het label en tegenwoordig niet meer.

Ik krijg een Whatsappbericht om een afspraak voor het opnemen van een Energielabel te bevestigen. Klopt dat?

Algemeen

Het klopt dat EP Label en Advies u een Whatsappbericht stuurt om de afspraak voor het opnemen van het Energielabel te bevestigen. Het Whatsappbericht kan de volgende volgende inhoud hebben:

Goedendag,

In opdracht van Kennemer Wonen komen wij bij u het Energielabel opnemen. Hier heeft u een brief over ontvangen.

Wij horen graag in een WhatsApp-reactie van u of wij in het onderstaande tijdsblok uw woning kunnen bezoeken (+/- 15-20 min).

•           Donderdag 24 augustus tussen 9:30 en 12:00 uur

•           Donderdag 24 augustus tussen 12:30 en 15:15 uur

•           Maandag 28 augustus tussen 9:30 en 12:00 uur

•           Maandag 28 augustus tussen 12:30 en 15:15 uur

Met vriendelijke groet, EP labels & advies

Ik heb al een opname van het energielabel gehad en krijg nu een brief van een ander bedrijf die het energielabel wil opnemen. Klopt dat?

Algemeen

Kennemer Wonen werkt samen met twee partijen: Duvama en EP Labels. Het kan zijn dat onlangs één van deze bedrijven bij u is geweest voor een opname van het energielabel en dat u nu een brief voor een afspraak van het andere bedrijf krijgt.

Dit komt omdat wij een herverdeling van het werkgebied hebben gedaan. Als er de afgelopen maanden al een opname is geweest, en er zijn in de tussentijd geen zonnepanelen of isolatie- en renovatie werkzaamheden geweest, dan mag u de afspraak afzeggen.