Algemeen
Vaststelling tarieven stadsverwarming
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt jaarlijks de warmtetarieven vast. Dit gebeurt in december, op basis van de gemiddelde gasprijs voor een 1-jaar vast contract bij de 10 grootste gasleveranciers van Nederland. Dit komt voort uit het idee dat je voor warmte niet meer mag betalen dan voor gas. Deze tarieven gelden voor het vastrecht en het warmteverbruik (in Gigajoule). Om consumenten te beschermen tegen te hoge warmtetarieven geldt een maximumtarief voor warmteleveranciers.
Wilt u meer weten over de actuele tarieven van HVC? Kijk dan op de website van HVC.
Het HVC Tarief voor warmte zit als volgt in elkaar:
Het tarief bestaat uit 2 delen. Een vast en een variabel deel.
Vaste kosten: de kosten om warmte in uw woning te krijgen. Gebaseerd op de gemiddelde kosten voor het leveren en beheren van gas - als je nog een gasaansluiting zou hebben (vastgesteld door ACM).
Voor mensen met een huurwoning die overstappen van aardgas naar warmte heeft HVC een afspraak met woningcorporaties dat zij een gedeelte van de vaste kosten voor de huurder betalen. Dit noemen we ‘gesplitste vaste kosten’. De woningcorporatie betaalt de vaste kosten die logischerwijs ook bij de verhuurder liggen. Hierdoor zijn voor de bewoner de vaste kosten bij gaslevering gemiddeld gelijk aan de vaste kosten voor warmte.
Bij de overstap van gas naar warmte in bestaande huurwoningen, worden de vaste kosten verdeeld tussen huurder, de verhuurder en HVC. De kosten voor de huurder zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten voor het leveren en beheren van gas - als je nog een gasaansluiting zou hebben (vastgesteld door ACM).
Klanten met een koopwoning en huurders in een nieuwbouwwoning betalen de volledige vaste kosten.
Variabele kosten: kosten voor eigen verbruik, om warm water en verwarming in de woning te krijgen. Deze variabele kosten worden in gigajoule (gj) gemeten.
Naast de vaste kosten, betalen klanten voor hun warmteverbruik in de woning. Dit zijn variabele kosten, die worden bepaald door het eigen warmteverbruik (warm water en verwarming). Het verbruik wordt in gigajoules berekend. Het HVC gigajoule-tarief ligt onder het door de ACM vastgestelde maximum tarief. HVC geeft minimaal 5% korting op het maximale tarief.
Welke afspraken heeft HVC met woningcorporaties en gemeenten over het tarief?
Voor mensen met een huurwoning die overstappen van aardgas naar warmte hebben wij een afspraak met woningcorporaties dat zij een gedeelte van de vaste kosten voor de huurder betalen. Dit noemen we ‘gesplitste vaste kosten’. De woningcorporatie betaalt de vaste kosten die logischerwijs ook bij de verhuurder liggen. Hierdoor zijn voor de bewoner de vaste kosten bij gaslevering gemiddeld gelijk aan de vaste kosten voor warmte.
HVC zit conform afspraak standaard minimaal 5% onder de maximale prijs voor persoonlijk verbruik (variabele kosten) en heeft ook lagere vaste kosten.
M3 of gj?
Als u bent aangesloten op het warmtenet,heeft u geen gas meer. U krijgt dan warmte. Dat wordt berekend met gigajoules. De afkorting is ‘gj’. Aardgas wordt berekend in kuub’s. Dit wordt weergegeven in ‘m3’.
Aardgas omrekenen naar gigajoule?
1 gigajoule warmte (gj) = 32,68m3 gas