Wat zijn vrije sector woningen?
Algemeen
Vrije sector woningen hebben een huurprijs boven € 879,66 (kale huur, dus excl. Servicekosten). Voor deze woningen krijgt u geen huurtoeslag.
Bent u op zoek naar een woning? Dan kunt u zich inschrijven bij SVNK. Als woningzoekende hoeft u zich maar één keer in te schrijven om in aanmerking te komen voor een woning van alle corporaties in Noord-Kennemerland en IJmond. U heeft met uw inschrijving dan toegang tot een groot bestand aan huurwoningen. Ook voor een vrije sector woning is het nodig om u zelf in te schrijven bij SVNK.
Huurt u al een sociale huurwoning? Dan zou woningruil ook een mogelijkheid kunnen zijn. Klik hier voor alles wat u moet weten over woningruil.
Vrije sector woningen hebben een huurprijs boven € 879,66 (kale huur, dus excl. Servicekosten). Voor deze woningen krijgt u geen huurtoeslag.
Alle vrije sector woningen die beschikbaar zijn vindt u op de SVNK.
Om in aanmerking te kunnen komen voor een vrije sector woning, moet u aan de volgende eisen voldoen:
Inschrijving
Iedere woningzoekende voor zowel de sociale huur als voor de vrije sector moet staan ingeschreven bij het SVNK. Aan een inschrijving zijn kosten verbonden. Woningzoekenden worden niet uitgeschreven nadat zij een vrije sector woning hebben geaccepteerd.
Inkomen
Uw inkomen dient te voldoen aan de voorwaarden zoals in de advertentie vermeld staat. Vakantiegeld en een eventuele 13e maand mag u ook meerekenen. Heeft u een partner met een eigen inkomen? Dan mag u dit inkomen voor 100% meetellen. Ontvangt u alimentatie dan mag bij de inkomenstoets de partneralimentatie meetellen bij het bruto inkomen, maar de kinderalimentatie niet. Wij kijken ook naar de stabiliteit van het inkomen. Bij zelfstandig ondernemerschap vragen we u aan te tonen over minimaal twee jaar dat de nettowinst uit onderneming voldoende was om tot het verzamelinkomen te komen. En als het tweede inkomen van de partner uit WW, WIA of een andere uitkering afkomstig is dan telt dit alleen mee als de uitkering nog minimaal 1 jaar loopt. Dit moet u aan kunnen tonen met een toekenningsbesluit.
Personen die niet voldoen aan de inkomenseis, maar wel over voldoende financiële middelen beschikken, kunnen ook in aanmerking komen voor een vrije sector woning. Om beter aan de inkomenseis te voldoen, is het toegestaan om 10% van het eigen vermogen bij het verzamelinkomen te tellen. De woningstichting beoordeelt uw situatie vervolgens en bepaalt of u in aanmerking komt. Er moet indien van toepassing een bewijs zijn van de verkoop van de woning.
Wij verhuren geen vrije sectorwoningen aan studenten met studiefinanciering of met garantstellingen van derden.
Samen huren
Wilt u samen huren? Er kunnen 2 huurders op een huurovereenkomst staan. U moet wel aantonen of aannemelijk maken dat u partners bent en duurzaam samen een huishouding voert of gaat voeren. U hoeft niet getrouwd te zijn.
Volgorde
We geven voorrang aan huurders die een sociale huurwoning van één van de SVNK corporaties achterlaat. Corporaties bepalen vervolgens zelf aan wie zij de woning aanbieden.
Overig
Er mag in uw huidige woonsituatie geen sprake zijn van overlast of betalingsproblemen.
Sociale huurwoningen worden, in principe, toegewezen op basis van inschrijftijd. Dit betekent dat een woning wordt toegewezen aan de woningzoekende die passend heeft gereageerd op een woning en die van alle reacties het langst staat ingeschreven bij SVNK.
Er zijn een aantal uitzonderingen:
Een zoekprofiel bevat de informatie over waar u wilt wonen, welk woningtype u zoekt, hoeveel slaapkamers u wilt en de maximale huurprijs die u wilt betalen. U kunt dit zoekprofiel instellen als u via de website van SVNK bent ingelogd in uw eigen account.
Kennemer Wonen verhuurt ruim 10000 woningen in de regio Noord-Kennemerland
SVNK heeft een aantal woningen aangewezen, waarbij de nieuwe huurder zijn/haar inschrijftijd mag behouden. Dit staat dan duidelijk in de advertentietekst. Er worden geen extra voorwaardes gesteld aan huurders die in één van deze woningen komen wonen. Iedereen mag via SVNK reageren op deze woningen.
Als u voor de derde keer geen afbericht geeft als u een woning krijgt aangeboden wordt uw inschrijving geblokkeerd. U kunt dan niet meer reageren op het woningaanbod. De blokkade wordt na 2 maanden automatisch verwijderd.
De verhuur van de appartementen gaat op dezelfde manier als de verhuur van woningen. U kunt zich op de website van SVNK inschrijven.
Iedere dag plaatsen wij nieuwe woningadvertenties op de website van SVNK. Deze advertenties blijven drie dagen op de website staan. Als u meerdere keren per week op de website kijkt, dan ziet u het volledige actuele woningaanbod. Als u ingelogd bent kunt u direct reageren op een woning. U kunt op maximaal 2 woningen per keer reageren. Dit ziet u ook in uw reactietegoed. In een woningadvertentie leest u meer informatie over de woning, zoals de huurprijs, de verhuurdatum en het aantal kamers. U leest hier ook de eisen die gelden voor de woning wat betreft uw inkomen, uw huishoudgrootte en soms uw minimale leeftijd. Nadat een woningadvertentie gesloten is kunt u als u ingelogd bent in uw historische reacties zien op welke plaats u voor een woning geeindigd bent. Als u zelf geen internet heeft, adviseren wij u om familie of vrienden om hulp te vragen of gebruik te maken van internet in een bibliotheek.
Wij informeren u per e-mail en per post als u een woning krijgt toegewezen. Daarnaast kunt u via de website van SVNK inloggen met uw inschrijfnummer en wachtwoord om te zien of u een woning toegewezen heeft gekregen.
De gemiddelde wachttijd is afhankelijk van woonplaats, type woning en de huurprijs. U kunt bij Kennemer Wonen informeren voor een bepaalde woning wat de geschatte wachttijd is.
Dan kan het zijn dat wij u een email en een brief sturen waarin wij u uitnodigen voor een (groeps)bezichtiging van de woning. Bent u na de bezichtiging de hoogst geïnteresseerde kandidaat krijgt u tot de volgende werkdag 10.00 uur bedenktijd. Wanneer wij dan de volgende dag contact met u hebben en u aan ons doorgeeft of u de woning wel of niet accepteert sturen wij u een digitale intake toe met de datum en tijd voor het tekenen van het huurcontract.
Of
Dan kan het zijn dat wij u een email sturen met daarin een interessepeiling waarin wij u vragen uw inkomensgegevens en alle andere gegevens naar ons op te sturen. Na aanleiding van deze gegevens zult u wel of niet worden uitgenodigd voor een bezichtiging
In uw zoekprofiel bij het SVNK kunt u aangeven dat u een tipbericht wilt ontvangen. Dit betekent dat er een e-mail aan u wordt verstuurd op het moment dat er een woning wordt geadverteerd die voldoet aan de wensen in uw zoekprofiel. Zo hoeft u dus niet meerdere keren per week zelf het woningaanbod te bekijken. Spreekt de woning in het tipbericht u aan? Dan moet u wel zelf nog op de woning reageren. Het tipbericht wordt verstuurd naar het e-mailadres dat bij uw inschrijving staat. Dit mag ook het e-mailadres van een bekende van u zijn.
Als u in een noodsituatie verkeert, dan kunt u contact opnemen met uw gemeente. De gemeente beoordeelt uw situatie en verleent in uitzonderlijke gevallen urgentie. Houd u er rekening mee dat het echt om een noodsituatie moet gaan; de criteria voor urgentie zijn erg streng. Op de website van uw gemeente vindt u meer informatie over het aanvragen van urgentie. Ook vindt u hier vaak een urgentiewijzer om te bepalen of u in aanmerking komt voor urgentie.
Let op! Er zijn organisaties die woningzoekenden helpen om urgentie aan te vragen. Hiervoor vragen zij veel geld. U krijgt hiermee geen garantie op een urgentieverklaring. Wij raden u aan geen zaken met hen te doen.
Nee, als u al een woning van ons huurt maakt u niet meer kans. De toewijziging gaat echt alleen om de inschrijftijd bij het SVNK.
U mag een woning zo vaak weigeren als u wilt. Dit moet u wel melden bij Kennemer Wonen om een blokkade te voorkomen. Wij vragen u uiteraard ook om de woningadvertentie goed te lezen voor u op een woning reageert.
Nee dit hoeft niet. U hoeft alleen op woningen te reageren als u interesse heeft en op korte termijn wilt verhuizen. Vaker reageren vergroot niet de kans om eerder in aanmerking te komen voor een woning. Alleen de inschrijftijd is van belang.
Zodra er een woning beschikbaar komt, plaatsen wij deze op de website van SVNK. Deze advertentie blijft drie dagen op de website staan. Het is aan te raden om meerdere keren per week in te loggen op de website van SVNK, dan bent u altijd op de hoogte van het actuele woningaanbod en mist u niets. Als het lastig voor u is om meerdere keren per week het woningaanbod te bekijken, of als u heel specifieke woonwensen heeft, is er ook een mogelijkheid om een zoekprofiel aan te maken maken en tipberichten te ontvangen. Op de website van SVNK staat hoe u dit kunt aangeven.
SVNK staat voor Sociale Verhuurders Noord-Kennemerland. Het is een overkoepelende organisatie die de sociale woonruimteverdeling in de regio Noord-Kennemerland verzorgt. De regio Noord-Kennemerland bestaat uit de gemeenten: Alkmaar, Bergen, Heiloo, Castricum, Heerhugowaard en Langedijk. Meer informatie over SVNK vindt u op de website van SVNK.
Het woningaanbod van Kennemer Wonen is verspreid over een groot gebied en concentreert zich rond de plaatsen: Alkmaar, de Egmonden,Bergen, Groet, Schoorl, Heiloo, Castricum, Limmen, Akersloot en Uitgeest.
Om te controleren of u voldoet aan de voorwaarden om een woning te mogen huren, hebben wij gegevens van u nodig. Welke gegevens dit zijn, leest u op de SVNK.
Er is woningnood. Dat merkt u als u reageert op een woning. Het aantal reacties op een advertentie is groot.
Tips om uw zoekbereik wat groter te maken zijn:
Ga NOOIT in zee met bedrijven die cursussen aanbieden en beloven dat u daardoor sneller aan een sociale huurwoning komt. Dergelijke bedrijven kunnen doorgaans deze belofte niet waarmaken.